Biologia - Matura Czerwiec 2011, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 20.

Kategoria: Układ pokarmowy i żywienie Układ immunologiczny Typ: Podaj i uzasadnij/wyjaśnij

Celiakia jest chorobą spowodowaną nadwrażliwością organizmu na gluten – główne białko ziaren pszenicy lub jego analogi zawarte w innych zbożach, np. w życie i jęczmieniu. Pewną rolę w wystąpieniu choroby odgrywają predyspozycje genetyczne oraz zaburzenia prawidłowej budowy jelita cienkiego. U osób ze skłonnością do celiakii gluten obecny w diecie aktywuje komórki układu odpornościowego, czego przejawem jest stan zapalny i niszczenie nabłonka jelita. Utrudnia to wchłanianie substancji odżywczych.

Na podstawie: A. Fasano, Zaskakująca celiakia, Świat Nauki 2009, nr 9
a)Na podstawie tekstu wykaż, że celiakia może być chorobą autoimmunizacyjną.
b)Sformułuj zalecenie dietetyczne dla osób chorych na tę chorobę.

Rozwiązanie

a)
(0−1)

Za wykazanie na podstawie tekstu, że celiaklia może być chorobą autoimmunizacyjną – 1 pkt

Przykład poprawnej odpowiedzi:

  • U osób ze skłonnością do celiakii gluten obecny w diecie inicjuje aktywację wielu komórek układu odpornościowego, czego przejawem jest stan zapalny i niszczenie nabłonka jelita.
  • U osób ze skłonnością do celiakii gluten obecny w diecie inicjuje aktywację wielu komórek układu odpornościowego przeciwko własnym tkankom.

b)
(0−1)

Za poprawnie sformułowane zalecenia dietetycznego – 1 pkt

Przykład odpowiedzi:

  • Należy unikać potraw z mąki pszennej i żytniej (chleba, ciast), produktów z ziarna jęczmiennego (kaszy, płatków).
  • Należy spożywać produkty bezglutenowe, np. z mąki kukurydzianej.