Biologia - Matura Maj 2012, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 26.
Poniższe informacje wykorzystaj do rozwiązania zadania 25. i 26.
Azot i potas wywierają największy wpływ na wysokość i jakość plonów (zawartość sacharozy
w korzeniach) buraków cukrowych. Badano wysokość plonów buraków cukrowych
nawożonych dwoma różnymi dawkami azotu w zależności od odpowiednich dawek potasu.
Wyniki przedstawiono w tabeli.
Ilość potasu (w formie K2O) w kg/ha |
Plony buraków cukrowych w t/ha przy dawkach azotu | |
---|---|---|
120 kg/ha | 180 kg/ha | |
bez potasu | 50 | 51 |
80 | 53 | 55 |
160 | 56 | 58 |
240 | 58 | 60 |
Na podstawie: Buraki cukrowe, http://www.kali-gmbh.com.pl
Azot jest pierwiastkiem niezbędnym m.in. do wytwarzania chlorofilu u roślin.
Wykaż zależność między niedoborem azotu a niską zawartością sacharozy w korzeniach buraków cukrowych.
Rozwiązanie
Przykład poprawnej odpowiedzi:
Niedobór azotu wywołuje spadek ilości chlorofilu w komórkach, co skutkuje zmniejszeniem tempa procesu fotosyntezy i w konsekwencji ograniczeniem wytwarzania sacharozy gromadzonej w korzeniach buraków.
1 p. – za poprawne wykazanie zależności pomiędzy niedoborem azotu a spowolnieniem
tempa fotosyntezy wynikającym ze spadku ilości chlorofilu, i wytwarzaniem
sacharozy jako jej produktu (wtórnego)
0 p. – za odpowiedź niepełną, która nie uwzględnia spadku ilości chlorofilu lub spadku tempa
fotosyntezy, lub ograniczenia wytwarzania sacharozy, albo za odpowiedź
merytorycznie niepoprawną