Biologia - Matura Maj 2014, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 22.
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą przewlekłą, w której ciśnienie krwi w spoczynku przekracza wartości graniczne uznane za prawidłowe. Zmiana stylu życia może obniżać wartości ciśnienia tętniczego u osób z ciśnieniem podwyższonym i zapobiegać rozwojowi choroby u osób, które mają do niej skłonności uwarunkowane genetycznie. W leczeniu i profilaktyce choroby nadciśnieniowej zaleca się normalizację masy ciała oraz przestrzeganie odpowiedniej diety.
Spośród podanych zaleceń żywieniowych wybierz dwa, które mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Zaleca się ograniczyć
- ilość spożywanej soli kuchennej (NaCl).
- spożycie pokarmów bogatych w błonnik.
- spożycie produktów bogatych w witaminy, zwłaszcza witaminę C.
- spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone, zwłaszcza wędlin.
- spożycie pokarmów mlecznych, bogatych w związki wapnia i magnezu.
Rozwiązanie
Poprawne odpowiedzi: A, D
2 p. – za poprawny wybór dwóch zaleceń żywieniowych zmniejszających ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego
1 p. – za poprawny wybór jednego zalecenia żywieniowego zmniejszającego ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego
0 p. – za odpowiedź niepoprawną lub zaznaczenie więcej niż dwóch odpowiedzi, lub brak odpowiedzi