Biologia - Matura Maj 2019, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 2.
Tłuszcze właściwe zawarte w pokarmie oraz produkty ich trawienia wchłaniane są z jelita cienkiego człowieka głównie do naczyń limfatycznych (ok. 90%). Wraz z nimi wchłaniane są niektóre witaminy.
Spośród wymienionych witamin wybierz i podkreśl te, które są wchłaniane wraz z tłuszczami w jelicie cienkim. Określ wspólną cechę tych witamin powodującą, że są one wchłaniane w taki sposób.
Wspólna cecha wybranych witamin:
Rozwiązanie
Schemat punktowania
1 p. – za prawidłowe podkreślenie wszystkich trzech witamin i za wskazanie rozpuszczalności
w tłuszczach jako cechy powodującej, że są wchłaniane wraz z tłuszczami.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań lub za brak odpowiedzi.
Poprawna odpowiedź
Wspólna cecha wybranych witamin:
- rozpuszczalność w tłuszczach
- mają budowę niepolarną
- są hydrofobowe
- lipofilność