Biologia - Matura Maj 2011, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 17.
Kategoria:
Układ pokarmowy i żywienie
Typ:
Zamknięte (np. testowe, prawda/fałsz)
Uporządkuj we właściwej kolejności etapy obróbki pokarmu w przewodzie pokarmowym człowieka. Numery kolejnych etapów (1–5) wpisz w odpowiednie miejsca tabeli.
Charakterystyka etapu | Numer etapu |
---|---|
Trawienie białek, tłuszczy i węglowodanów w środowisku zasadowym | |
Intensywnie wchłanianie produktów trawienia do krwi | |
Odzyskiwanie wody z resztek pokarmowych | |
Rozdrabnianie, miażdżenie, nawilżanie pokarmu | |
Trawienie białek w środowisku kwasowym |
Rozwiązanie
Poprawna odpowiedź:
kolejność: 3, 4, 5, 1, 2
Uwagi od BiologHelp:
Ze względu na nie do końca przejrzysty sposób przedstawienia odpowiedzi w kluczu CKE, przedstawiam tę samą odpowiedź w bardziej czytelnej formie:
Charakterystyka etapu | Numer etapu |
---|---|
Trawienie białek, tłuszczy i węglowodanów w środowisku zasadowym | 3 |
Intensywnie wchłanianie produktów trawienia do krwi | 4 |
Odzyskiwanie wody z resztek pokarmowych | 5 |
Rozdrabnianie, miażdżenie, nawilżanie pokarmu | 1 |
Trawienie białek w środowisku kwasowym | 2 |
1 p. – za poprawne uporządkowanie wszystkich etapów obróbki pokarmu w przewodzie
pokarmowym
0 p. – za kolejność niepoprawną