Chemia - Matura Czerwiec 2016, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 36.
Kategoria:
Estry i tłuszcze
Peptydy i białka
Disacharydy
Typ:
Zamknięte (np. testowe, prawda/fałsz)
Niektóre związki organiczne ulegają hydrolizie. W zależności od warunków jej przeprowadzania, produktami mogą być różne substancje.
Oceń, czy podane poniżej informacje są prawdziwe. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F – jeśli jest fałszywa.
1. | Produktami zasadowej hydrolizy tłuszczów są glicerol i sole kwasów tłuszczowych. | P | F |
2. | W wyniku hydrolizy sacharozy w środowisku kwasowym powstają glukoza i fruktoza. | P | F |
3. | W wyniku całkowitej hydrolizy tripeptydów – glicyloalanyloglicyny i glicyloglicyloalaniny – powstają takie same aminokwasy. | P | F |
Rozwiązanie
Schemat punktowania
1 p. – za poprawną odpowiedź.
0 p. – za odpowiedź niepełną lub błędną albo brak odpowiedzi.
Poprawna odpowiedź
1. – P; 2. – P; 3. – P