Biologia - Matura Maj 2014, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 13.
Receptory w jamie ustnej człowieka są przystosowane do wyczuwania między innymi czterech podstawowych rodzajów smaku: słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego.
W tabeli zamieszczono informacje o stopniu wrażliwości kubków smakowych człowieka na wybrane substancje chemiczne, które mogą znaleźć się w pożywieniu.
Rodzaje substancji | Próg wrażliwości kubków smakowych – ilość danej substancji w g/dm3 |
---|---|
gorzkie | 0,0003 g/dm3 |
kwaśne | 0,02 g/dm3 |
słone | 0,5 g/dm3 |
słodkie | 4 g/dm3 |
a) | Na podstawie danych z tabeli podaj, na który rodzaj substancji zmysł smaku człowieka jest najbardziej wyczulony. |
b) | Wykaż znaczenie adaptacyjne zdolności wykrywania rodzaju substancji, na którą zmysł smaku człowieka jest najbardziej wyczulony. |
Rozwiązanie
Poprawna odpowiedź:
substancje gorzkie
1 p. – za poprawne podanie nazwy rodzaju substancji, na którą zmysł smaku jest najsilniej wyczulony
0 p. – za odpowiedź niepoprawną lub brak odpowiedzi
Przykład poprawnej odpowiedzi:
Substancje gorzkie w smaku są w większości trujące/szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka i zdolność szybkiego wykrywania tego rodzaju substancji chroni organizm przed zatruciem/utratą zdrowia/śmiercią.
1 p. – za poprawne wykazanie przystosowawczego znaczenia zdolności szybkiego wykrywania substancji gorzkich w pokarmie dla przetrwania człowieka w środowisku
0 p. – za odpowiedź niepoprawną lub brak odpowiedzi