Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 19.
Amylaza jest enzymem, który hydrolizuje skrobię do cukrów niskocząsteczkowych. Przeprowadzono doświadczenie, w którym badano wpływ temperatury na aktywność amylazy. W tym celu dokonywano pomiarów szybkości wytwarzania cukru redukującego (niskocząsteczkowego) powstającego w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi. Otrzymane wyniki przedstawiono w tabeli.
Temperatura (°C) | Szybkość wytwarzania cukru redukującego (niskocząsteczkowego) (g/min) |
---|---|
0 | 0,0 |
10 | 0,5 |
20 | 0,7 |
30 | 0,9 |
40 | 1,1 |
50 | 0,4 |
70 | 0,0 |
a) | Na podstawie danych w tabeli narysuj wykres liniowy ilustrujący zależność aktywności amylazy od temperatury, mierzoną jako szybkość wytwarzania cukru redukującego w reakcji enzymatycznej hydrolizy skrobi. |
b) | Na podstawie danych z tabeli podaj optymalną temperaturę dla reakcji enzymatycznej hydrolizy skrobi. Uzasadnij odpowiedź. |
c) | Wyjaśnij, dlaczego w temperaturze 70°C nie zachodzi reakcja enzymatycznej hydrolizy skrobi. |
Rozwiązanie
Przykłady poprawnych odpowiedzi
Temperatura optymalna to 40°C.
Uzasadnienie: W tej temperaturze jest najszybszy przyrost cukru redukującego, tzn.
że enzymatyczna hydroliza skrobi zachodzi najszybciej (amylaza jest najbardziej aktywna
w tej temperaturze).
W temperaturze 70°C nie zachodzi hydroliza enzymatyczna skrobi, ponieważ amylaza jest białkiem, które w tej temperaturze ulega denaturacji (zniszczone zostają jego struktury II i III rzędowa) i amylaza staje się nieaktywna.