Chemia - Matura Maj 2015, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 32.

Kategoria: Identyfikacja związków organicznych Typ: Zaprojektuj doświadczenie Podaj/zinterpretuj przebieg reakcji

Nienasycone kwasy tłuszczowe, NNKT, to kwasy, które nie są syntezowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zalicza się do nich kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9. Poniżej wymieniono przykłady NNKT.

Głównymi składnikami oliwy z oliwek są triglicerydy kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego oraz innych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zaprojektuj doświadczenie, dzięki któremu można wykazać nienasycony charakter reszt kwasów tłuszczowych obecnych w oliwie z oliwek.

32.1. (0-1)

Uzupełnij schemat doświadczenia. Wpisz nazwę użytego odczynnika wybranego spośród podanych poniżej:

  • fenoloftaleina
  • zasada sodowa
  • woda bromowa
  • wodny roztwór bromku potasu.

32.2. (0-1)

Napisz, jakie obserwacje potwierdzą nienasycony charakter reszt kwasów tłuszczowych obecnych w oliwie z oliwek.

Rozwiązanie

32.1. (0-1)

Schemat punktowania
1 p. – za poprawny wybór odczynnika i uzupełnienie schematu doświadczenia.
0 p. – za błędne uzupełnienie schematu albo brak odpowiedzi.

Poprawna odpowiedź

32.2. (0-1)

Schemat punktowania
1 p. – za poprawny opis obserwacji przy poprawnym wyborze odczynnika w zadaniu 32.1.
0 p. – za błędny opis zmian lub błędny wybór odczynnika w zadaniu 32.1. albo brak odpowiedzi.

Poprawna odpowiedź
Brunatna lub pomarańczowa lub brunatnoczerwona woda bromowa ulega odbarwieniu.