Chemia - Matura Czerwiec 2019, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 36.
Kategoria:
Peptydy i białka
Typ:
Zamknięte (np. testowe, prawda/fałsz)
Do probówki zawierającej roztwór białka jaja kurzego wprowadzono stężony kwas azotowy(V), a następnie dodano wody destylowanej.
Sformułuj wnioski wynikające z przeprowadzonego doświadczenia. Wybierz i zaznacz poprawne zakończenie zdania.
Białko uległo denaturacji, a żółte zabarwienie to rezultat
- zniszczenia struktury pierwszorzędowej cząsteczek białka.
- zniszczenia elementów struktury trzeciorzędowej cząsteczek białka.
- nitrowania pierścieni aromatycznych, obecnych w łańcuchach bocznych reszt aminokwasowych.
- utleniania grup aminowych, obecnych w bocznych łańcuchach reszt aminokwasowych.
Rozwiązanie
Schemat punktowania
1 p. – za wybór poprawnej odpowiedzi.
0 p. – za odpowiedź niepoprawną albo brak odpowiedzi.
Poprawna odpowiedź
C