Biologia - Test diagnostyczny CKE Grudzień 2022, Poziom rozszerzony (Formuła 2023) - Zadanie 6.
W okresie od lipca do października badano procentową zawartość masy węglowodanów i tłuszczów w dojrzewających nasionach orzecha włoskiego.
Zawartość [%] | ||||
---|---|---|---|---|
Czas pobrania próby | glukoza | sacharoza | skrobia i dekstryny | tłuszcze |
6 lipca | 7,6 | nie wykryto | 21,8 | 3 |
1 sierpnia | 2,4 | 0,5 | 14,5 | 16 |
15 sierpnia | nie wykryto | 0,6 | 3,2 | 42 |
1 września | nie wykryto | 0,8 | 2,6 | 59 |
4 października | nie wykryto | 1,6 | 2,6 | 62 |
Na podstawie przedstawionych wyników badań określ – zachodzące podczas dojrzewania nasion – zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym oraz zmiany proporcji związków o charakterze spichrzowym.
- Zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym:
- Zmiany proporcji poszczególnych związków o charakterze spichrzowym:
Rozwiązanie
Zasady oceniania
2 pkt – za poprawnie określenie, że wzrasta całkowity udział związków o charakterze
spichrzowym, oraz że zwiększa się udział tłuszczów względem węglowodanów.
1 pkt – za poprawnie określenie, że wzrasta całkowity udział związków o charakterze
spichrzowym, albo że zwiększył się udział tłuszczów względem węglowodanów.
0 pkt – za odpowiedź niespełniającą wymagań na 1 pkt albo za brak odpowiedzi.
Przykładowe rozwiązania
1. Zmiany całkowitego udziału związków o charakterze spichrzowym:
- Zwiększa się udział związków o charakterze spichrzowym.
- Całkowity udział związków spichrzowych rośnie.
2. Zmiany proporcji poszczególnych związków o charakterze spichrzowym:
- Zwiększa się udział tłuszczów, a zmniejsza się udział węglowodanów.
- Zwiększa się proporcja tłuszczów do pozostałych związków spichrzowych.