Biologia - Matura Czerwiec 2013, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 7.
Kategoria:
Enzymy
Typ:
Zamknięte (np. testowe, prawda/fałsz)
Poniżej przedstawiono wybrane właściwości enzymów – biokatalizatorów.
- Są specyficzne względem substratu.
- Tracą aktywność w wyniku denaturacji.
- Przyspieszają przebieg reakcji chemicznych.
- Dany enzym najlepiej funkcjonuje w określonym przedziale pH.
- Przeprowadzają reakcje wielokrotnie, nie zużywając się podczas reakcji.
Spośród wymienionych właściwości enzymów wypisz oznaczenie literowe tej, która powoduje, że pepsyna
- trawi w żołądku białka, a nie trawi tłuszczów.
- nie może trawić białek w jelicie cienkim
Rozwiązanie
Poprawne odpowiedzi:
- A / Są specyficznie względem substratu.
- D / Dany enzym najlepiej funkcjonuje w określonym przedziale pH.
Za poprawny wybór każdej z dwóch właściwości enzymu – po 1 pkt