Bezpieczeństwo Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) - opinia absolwenta studiów stacjonarnych
Jak wygląda nauka na pierwszym roku?
Przez pierwsze dwa lata jest sporo nauki. To ile czasu trzeba poświęcić na naukę to indywidualna sprawa ja nigdy nie miałam problemów z nauką i nie ślęczałam nad książkami raczej. Ogólnie jeśli nie jesteś totalnym tłukiem to myślę, że sporo wolnego czasu jest. Wg. mnie nie jest ciężko.
Jak oceniasz możliwości rozwoju jakie daje uczelnia i/lub wybrany przez Ciebie kierunek?
Mój rocznik był pierwszym rokiem, w którym otwarto ten kierunek więc dużo na nas testowano. Biblioteka +, na wydziale są różne koła, szkolenia tematyczne płatne prowadzone przez firmy zewnętrzne. Są to studia I stopnia więc później można iść na magisterkę na jakiś inny kierunek bądź zacząć pracę (polecam tryb praca + mgr zaocznie). Po bezpieczeństwie jesteś ukierunkowany na pracę w przemyśle spożywczym ew. w sanepidzie. Dział jakości, dział R&D więc warto przemyśleć czy chce się w tym pracować i czy w miejscu w którym planujemy żyć są takie zakłady. W samej Warszawie chyba nie jest lekko bo firmy produkcyjne są poza miastem więc dojazdy :)
Jaka atmosfera panuje na uczelni?
Atmosfera bardzo dobra, podejście prostudenckie, miłe panie w dziekanacie, zawsze idzie się dogadać i ogólnie jest dość miło. Wyścigu szczurów raczej nie zauważyłam ale to też zależy od ludzi na roku chociaż to chyba też specyfika uczelni (nie typowo dla karierowiczów?)
Jak jest z mieszkaniem?
Wynajmowałam pokój. Aktualnie koszt wynajmu samodzielnego pokoju na Ursynowie to ok. 900 zł, akademik taniej oczywiście i zagwarantowane bardziej studenckie życie, dostęp do notatek, szerokie grono znajomych
Życie w mieście
Warszawa duże miasto, jak dojadę, google i wszystko jasne :)