Biologia - Matura Czerwiec 2015, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 19.
Kategoria:
Metody badawcze i doświadczenia
Układ pokarmowy i żywienie
Typ:
Sformułuj wnioski, hipotezę lub zaplanuj doświadczenie
Na dwóch grupach osób przeprowadzono badania dotyczące przyswajalności żelaza z pokarmu:
- grupa I otrzymywała pokarm, w którym białko zwierzęce zostało zastąpione białkiem sojowym,
- grupa II otrzymywała pokarm zawierający mięso.
W obydwu przypadkach zapewniono w pożywieniu taką samą ilość dostępnego żelaza.
Po pewnym czasie oznaczono u osób w obu grupach stężenie ferrytyny (białko zawierające
żelazo zapasowe organizmu) w osoczu krwi. Okazało się, że w grupie z dietą tradycyjną
(białko zwierzęce) stężenie ferrytyny w osoczu było dwukrotnie wyższe niż w grupie
z dietą opartą na białku soi, mimo że dostępność żelaza w obu dietach była taka sama.
Na podstawie: M. Borawska, M. Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009.
a) | Sformułuj problem badawczy tego doświadczenia. |
b) | Sformułuj wniosek na podstawie wyników uzyskanych w tym doświadczeniu. |
Rozwiązanie
a)
Przykłady poprawnej odpowiedzi:
- Czy rodzaj diety ma wpływ na przyswajalność żelaza w organizmie człowieka?
- Wpływ rodzaju diety na przyswajalność żelaza przez organizm człowieka.
- Wpływ diety sojowej na zawartość ferrytyny w organizmie człowieka.
Za poprawne sformułowanie problemu badawczego – 1 pkt
b)
Przykłady poprawnej odpowiedzi:
- Żelazo, występujące w pokarmach pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajalne przez organizm, niż żelazo występujące w soi.
- Białka zwierzęce są lepszym źródłem przyswajalnego żelaza, niż dieta oparta na białku sojowym.
- Forma podawania żelaza ma istotny wpływ na jego przyswajanie przez organizm człowieka.
Za poprawne sformułowanie wniosku – 1 pkt