Biologia - Matura Maj 2019, Poziom podstawowy (Formuła 2007) - Zadanie 12.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie i na jak długo po spożyciu danego produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Pokarmy o takiej samej zawartości węglowodanów mogą mieć różny wpływ na poziom cukru we krwi (glikemię). Spożywanie produktów o wysokim IG początkowo skutkuje szybkim wzrostem stężenia glukozy we krwi, ale potem ten poziom gwałtownie spada. Po spożyciu produktów o niskim IG następuje powolny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie – powolny spadek jej stężenia we krwi.
a) | Określ, po spożyciu którego z produktów – o wysokim IG czy o niskim IG – szybciej wystąpi uczucie głodu. Odpowiedź uzasadnij, uwzględniając mechanizm pobudzania ośrodków głodu i sytości. |
b) | Wybierz spośród A–D i zaznacz nazwę hormonu, który przyśpiesza wychwytywanie glukozy obecnej we krwi przez komórki mięśni poprzecznie prążkowanych. |
- glukagon
- insulina
- adrenalina
- kortyzol
Rozwiązanie
Schemat punktowania
1 p. – za wskazanie produktów o wysokim IG wraz z uzasadnieniem uwzględniającym
zmiany poziomu glukozy we krwi i odnoszącym się do mechanizmu pobudzenia
ośrodków głodu i sytości.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań lub za brak odpowiedzi.
Przykładowa odpowiedź
Uczucie głodu szybciej wystąpi po spożyciu produktów o wysokim IG, ponieważ po ich
spożyciu wystąpi (wzrost, a po nim) gwałtowny spadek stężenia glukozy we krwi, który
pobudza ośrodek głodu i hamuje ośrodek sytości.
Schemat punktowania:
1 p. – za zaznaczenie właściwej nazwy hormonu, który przyspiesza wychwytywanie glukozy
z krwi przez komórki mięśni poprzecznie prążkowanych.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań lub za brak odpowiedzi.
Poprawna odpowiedź
B.