Na schemacie przedstawiono zmiany w wykorzystywaniu tłuszczów i węglowodanów podczas
wysiłku.
Na podstawie: K. Birch, D. MacLaren, K. George, Fizjologia sportu. Krótkie wykłady, Warszawa 2012.
a)
Na podstawie przedstawionych informacji sformułuj wniosek dotyczący wykorzystania węglowodanów i tłuszczów podczas wysiłku.
b)
Opisz, w jaki sposób adrenalina wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi podczas wysiłku fizycznego. W odpowiedzi uwzględnij lokalizację opisywanych procesów w organizmie człowieka.
Rozwiązanie
a)
(0-1)
Zasady oceniania
1 p. – za prawidłowe sformułowanie wniosku, uwzględniającego związek między czasem
trwania wysiłku a rodzajem wykorzystywanej substancji energetycznej.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań albo za brak odpowiedzi.
Przykładowe odpowiedzi
W pierwszej fazie wysiłku wykorzystywane są przede wszystkim węglowodany,
a w dalszej fazie wysiłku wykorzystywane są głównie tłuszcze.
Wraz z upływem czasu wysiłku wykorzystanie węglowodanów zmniejsza się, a zwiększa
się wykorzystanie tłuszczów.
Podczas wysiłku wykorzystanie węglowodanów i tłuszczów zmienia się – najpierw
wykorzystywane są głównie węglowodany, a w dalszym etapie – głównie tłuszcze.
b)
(0-1)
Zasady oceniania
1 p. – za poprawny opis wpływu adrenaliny na podwyższenie poziomu glukozy we krwi oraz
podanie miejsca uwalniania glukozy.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań albo za brak odpowiedzi.
Przykładowe odpowiedzi
Podczas wysiłku fizycznego adrenalina stymuluje rozkład glikogenu do glukozy. Glukoza
jest uwalniana do krwi w wątrobie.
Adrenalina stymuluje w wątrobie rozkład glikogenu do glukozy, która następnie jest
uwalniana do krwi.
Zgłaszanie uwagi / błędu
Aktywuj BiologHelp+ i uzyskaj pełny dostęp do dodatkowych funkcji serwisu