Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 50.
W pierwszym etapie kiełkowania nasion kukurydzy w zarodku powstaje giberelina, która
indukuje syntezę enzymu α-amylazy w warstwie aleuronowej i transport tego białka
do bielma.
Przeprowadzono doświadczenie, aby zweryfikować hipotezę: Owoce kukurydzy (ziarniaki)
zawierają α-amylazę. W tym celu przygotowano dwie szalki z jałowym żelem zawierającym
skrobię. Kilka ziarniaków kukurydzy moczono w wodzie przez 1–2 dni, aż napęczniały,
a następnie każdy z nich przecięto. Jedną połówkę każdego przeciętego ziarniaka gotowano
przez 10 minut. Wszystkie części ziarniaków zdezynfekowano podchlorynem sodu. Połówki
ziarniaków ułożono na szalkach przeciętą powierzchnią w stronę żelu. Po upływie 3 dni
na szalki wylano cienką warstwę roztworu płynu Lugola. Obserwowano zabarwienie żelu
na obu szalkach. Sposób przygotowania doświadczenia przedstawia poniższy rysunek.
a) | Określ rolę płynu Lugola w doświadczeniu. |
b) | Podaj, w jaki sposób uniemożliwiono rozwój bakterii i grzybów, które mogłyby rozkładać skrobię w żelu. |
c) | Wyjaśnij, dlaczego jedną połówkę każdego z ziarniaków ugotowano i w jakim celu wykonano próbę I. |
d) | Opisz i wyjaśnij wynik doświadczenia w obu próbach przyjmując, że hipoteza jest prawdziwa. |
e) | Podaj, jakiego wyniku doświadczenia można by się spodziewać, gdyby użyto do niego ziarniaków kukurydzy, z których przed namoczeniem usunięto zarodki. Uzasadnij odpowiedź. |
f) | Wyjaśnij, jaką funkcję w procesie normalnego kiełkowania pełni α-amylaza w ziarniaku kukurydzy. |
Rozwiązanie
Przykłady poprawnych odpowiedzi
- Płyn Lugola barwi skrobię na granatowo, jest więc wskaźnikiem, który pozwala stwierdzić obecność lub brak skrobi w podłożu.
- Płyn Lugola jest wskaźnikiem wykrywającym skrobię.
- Płyn Lugola umożliwia wykrycie skrobi.
Aby na żelu nie pojawiły się bakterie i grzyby, wyjałowiono (wysterylizowano) żel i zdezynfekowano ziarniaki.
- Połówkę każdego z ziarniaków ugotowano, aby zniszczyć (denaturować) enzym (α-amylazę). Ziarniaki przecięto i obie połówki każdego z nich potraktowano odmiennie, aby jak najbardziej upodobnić do siebie badane próbki (aby uniknąć zarzutu, że jedne ziarniaki były aktywne / żywe, a inne – nie i dlatego nie hydrolizowały skrobi).
- Próba I stanowi próbę kontrolną, której wynik można porównać z wynikiem próby zawierającej aktywny enzym.
- Próbę I wykonano po to, aby porównać ją z próbą, w której połówki ziarniaków zawierały aktywną amylazę (aktywny enzym).
W próbie I cały żel na szalce był jednolicie granatowy, ponieważ skrobia zawarta w żelu nie została zhydrolizowana (rozłożona). W próbie II żel pod ziarniakami (wokół ziarniaków) nie był zabarwiony na granatowo, ponieważ α-amylaza zawarta w ziarniakach zhydrolizowała (rozłożyła) skrobię.
W doświadczeniu z ziarniakami pozbawionymi zarodka żel w obu próbach byłby jednolicie granatowy (wynik byłby taki jak w próbie I), ponieważ w wyniku usunięciu zarodka nie powstanie giberelina, która indukuje syntezę α-amylazy. Jeśli nie będzie α-amylazy – skrobia nie zostanie zhydrolizowana i płyn Lugola wykryje jej obecność.
Enzym α-amylaza wytwarzany podczas kiełkowania umożliwia hydrolizę skrobi. Produkty
tej hydrolizy (cukry proste) są substratem oddychania komórkowego (oraz substratem
do syntezy związków potrzebnych do wzrostu). Energia, powstająca [uwalniana] w wyniku oddychania,
jest niezbędna do dalszych etapów kiełkowania i wzrostu siewki.
Uwagi od BiologHelp:
Odpowiedź powyższa podana za oryginalnym kluczem CKE. Energia nie może być jednak produkowana lub wytwarzana, nie może zatem powstawać, stąd modyfikacja błędnej części klucza. W tym wypadku można byłoby odnieść się raczej do produkcji/syntezy ATP, względnie można powiedzieć o uwalnianiu energii. W kluczach CKE z kolejnych lat odpowiedzi zawierające zwrot "wytwarzanie/produkcja energii" nie były uznawane.