Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 9.
Monosacharydy i pewne disacharydy mają właściwości redukujące, ponieważ zawierają
wolną grupę karbonylową (C=O), która utlenia się do grupy karboksylowej (COOH),
redukując jednocześnie inny związek. Do wykrywania obecności cukrów redukujących służy
odczynnik Benedicta o barwie niebieskiej. Cukry redukują CuSO4, znajdujący się
w odczynniku, do Cu2O, który po podgrzaniu wytrąca się jako osad o różnym zabarwieniu
(od zielonożółtego poprzez pomarańczowy do czerwonego), zależnie od ilości cukru
redukującego w analizowanej próbie.
W celu sprawdzenia właściwości redukujących disacharydów przeprowadzono następujące
doświadczenie:
Przygotowano cztery probówki, do których dodano:
- probówka I.– 2 ml 1% roztworu sacharozy
- probówka II. – 2 ml 1% roztworu maltozy
- probówka III. – 2 ml 1% roztworu laktozy
- probówka IV.– 2 ml wody destylowanej.
Do każdej probówki dodano 1 ml odczynnika Benedicta i dokładnie wymieszano, a następnie
wszystkie probówki wstawiono na 3 min do łaźni wodnej o temperaturze 70°C.
Zaobserwowane wyniki doświadczenia zestawiono w tabeli.
Próba | Barwa odczynnika Benedicta |
---|---|
I. sacharoza | niebieska |
II. maltoza | pomarańczowa |
III. laktoza | pomarańczowa |
IV. woda destylowana | niebieska |
Na podstawie analizy przedstawionych wyników sformułuj wniosek do przeprowadzonego doświadczenia.
Rozwiązanie
Przykład poprawnej odpowiedzi
Wniosek: Wśród badanych disacharydów własności redukujące mają maltoza i laktoza, natomiast sacharoza nie ma własności redukujących.
Wskazówki
Uważnie przeczytaj informacje zawarte w tekście. Zauważ, że właściwości redukujące badanego cukru można wykryć przy pomocy odczynnika Benedicta, który po podgrzaniu zmienia barwę tylko w przypadku, gdy ta redukcja zachodzi. Natomiast jeśli odczynnik nie zmienia barwy po wymieszaniu z roztworem cukru i podgrzaniu, to oznacza, że nie zaszła reakcja redukcji, a więc cukier nie ma właściwości redukujących.