Biologia - Matura Maj 2020, Poziom rozszerzony (Formuła 2007) - Zadanie 28.
Allelopatia polega na wydzielaniu do środowiska substancji chemicznych hamujących wzrost i rozwój innych organizmów. Badania wykazały wysoką zawartość substancji allelopatycznych w różnych organach wegetatywnych roślin żyjących w środowiskach ubogich w wodę. Jedną z dobrze poznanych roślin wydzielających substancje allelopatyczne jest orzech włoski (Juglans regia). W krajach, w których wprowadzono to drzewo, obserwuje się jego szkodliwe oddziaływanie na rosnące w sąsiedztwie rośliny zielne. W Kirgistanie, gdzie orzech włoski występuje naturalnie, tworzy lasy z bujnie rozwiniętym runem.
a) | Wyjaśnij, dlaczego szczególnie dużo substancji allelopatycznych wytwarzają rośliny żyjące w warunkach deficytu wody. |
b) | Wyjaśnij, dlaczego szkodliwe oddziaływania orzecha włoskiego na wzrost innych roślin obserwuje się tylko na obszarach, na które został on wprowadzony jako gatunek obcy. |
Rozwiązanie
Zasady oceniania
1 p. – za poprawne wyjaśnienie zjawiska allelopatii odnoszące się do konkurencji o zasoby
wody.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań lub za brak odpowiedzi.
Przykładowa odpowiedź
Rośliny żyjące w warunkach deficytu wody są narażone na silną konkurencję o jej zasoby.
Wytwarzane przez nie substancje allelopatyczne ograniczają występowanie innych
organizmów, zwiększając tym samym dostęp do wody.
Zasady oceniania
1 p. – za poprawne wyjaśnienie odnoszące się do tolerancji roślin współistniejących
z orzechem włoskim na substancje allelopatyczne, wykształconej w wyniku
długotrwałego wspólnego występowania.
0 p. – za odpowiedź niespełniającą powyższych wymagań albo za brak odpowiedzi.
Przykładowa odpowiedź
Szkodliwe oddziaływania orzecha włoskiego obserwuje się tylko na stanowiskach, na które
został wprowadzony jako gatunek obcy, gdyż współistniejące z nim organizmy nie tolerują
związków wydzielanych przez niego i giną. W środowiskach, w których orzech ewoluował
jednocześnie z innymi organizmami, mogły wykształcić się mechanizmy tolerancji.