Chemia - Matura Marzec 2021, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 5.
Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej rozpuszczalność w dużym stopniu zależy od
temperatury.
Przygotowano nasycony wodny roztwór sacharozy w temperaturze 80°C. Następnie
ochłodzono go do temperatury 20°C i stwierdzono, że wykrystalizowało 1590 g sacharozy,
a roztwór, który pozostał po krystalizacji, miał masę 3040 g.
Oblicz rozpuszczalność sacharozy (w gramach na 100 gramów wody) w temperaturze 80°C, jeśli w temperaturze 20°C jest ona równa 204 g na 100 g wody.
Rozwiązanie
Zasady oceniania
2 pkt – zastosowanie poprawnej metody, poprawne wykonanie obliczeń oraz podanie wyniku
w gramach na 100 gramów wody.
1 pkt – zastosowanie poprawnej metody, ale:
– popełnienie błędów rachunkowych prowadzących do błędnego wyniku liczbowego.
LUB
– podanie wyniku liczbowego w innej jednostce niż g na 100 g wody.
0 pkt – odpowiedź niespełniająca powyższych kryteriów albo brak rozwiązania.
Uwaga: Należy zwrócić uwagę na zależność wyniku liczbowego od przyjętych zaokrągleń. Za poprawny należy uznać każdy wynik będący konsekwencją zastosowanej poprawnej metody i poprawnych obliczeń.
Rozwiązanie
masa sacharozy w roztworze o temperaturze 20°C
x g sacharozy
–
3040 g roztworu
x = 2040 g
masa sacharozy w roztworze o temperaturze 80°C
2040 g + 1590 g = 3630 g
masa wody w roztworze
3040 g – 2040 g = 1000 g
rozpuszczalność sacharozy w roztworze o temperaturze 80°C
x g
–
100 g wody
x = 363 (g na 100 g wody)