Chemia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 182.

Kategoria: Cukry - ogólne Typ: Zamknięte (np. testowe, prawda/fałsz)

Uzupełnij poniższe zdania. Wybierz i podkreśl jedno określenie spośród podanych w każdym nawiasie tak, aby zdania były prawdziwe.

  1. Cząsteczki skrobi składają się z reszt glukozy połączonych wiązaniami (α-glikozydowymi/β-glikozydowymi).
  2. Liczba reszt glukozy w cząsteczkach skrobi jest (większa/mniejsza) od liczby reszt glukozy w cząsteczkach celulozy.
  3. Skrobia jest cukrem zapasowym (roślinnym/zwierzęcym).

Rozwiązanie

  1. α-glikozydowymi
  2. mniejsza
  3. roślinnym

Wskazówki

Aby poprawnie rozwiązać to zadanie, należy przypomnieć sobie wiadomości dotyczące budowy skrobi i celulozy oraz występowania tych cukrów, a następnie dokładnie przeanalizować zaproponowane odpowiedzi i podkreślić prawidłową. Skrobia jest zbudowana z reszt glukozy, które są połączone wiązaniami 1,4-α-glikozydowymi. Skrobię można rozdzielić na 2 frakcję: frakcję nierozpuszczalną w zimnej wodzie, zwaną amylozą, oraz frakcję rozpuszczalną w zimnej wodzie, zwaną amylopektyną. Amyloza stanowi około 20% masy skrobi i składa się z kilkuset jednostek glukozowych. Amylopektyna stanowi pozostałe 80% skrobi i charakteryzuje się bardziej złożoną strukturą niż amyloza. Celuloza składa się z jednostek glukozowych połączonych ze sobą wiązaniami 1,4-β-glikozydowymi. Kilka tysięcy jednostek glukozowych połączonych jest w jedną cząsteczkę celulozy. W przyrodzie celuloza występuje w liściach roślin, w drewnie, w bawełnie, zaś skrobia występuje przede wszystkim w nasionach zbóż i traw oraz w bulwach roślin.