Biologia - Matura Czerwiec 2015, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 13.
Pierzenie się ptaków to inaczej wymiana piór. Pingwin białooki (Pygoscelis adeliae) z Antarktydy przed pierzeniem gromadzi białko przez zwiększenie masy mięśniowej, a także zwiększa zapasy tłuszczu podskórnego. Jego pokarmem są ryby, głowonogi i skorupiaki morskie. Po zrzuceniu upierzenia, które spełnia rolę izolującą, przez dwa tygodnie nie może pływać i przebywa na lądzie do czasu powstania nowego upierzenia.
13.1. (0–1)
Podaj główny powód gromadzenia białka u pingwina przed jego pierzeniem się.
13.2. (0–1)
Wykaż związek gromadzenia większej ilości tłuszczu u tego pingwina z okresem jego pierzenia się.
Rozwiązanie
13.1. (0–1)
Rozwiązanie:
Głównym powodem gromadzenia białka przez pingwiny przed ich pierzeniem się jest
przygotowanie zapasów białka do budowy piór/nagromadzone białko pingwiny zużywają
do budowy piór.
Schemat punktowania:
1 pkt – za prawidłowe określenie znaczenia gromadzenia białka w mięśniach
uwzględniające wykorzystanie białka do budowy piór
0 pkt – za odpowiedź niepoprawną, która nie uwzględnia wykorzystania białka do budowy
piór lub brak odpowiedzi.
13.2. (0–1)
Rozwiązanie:
- Podczas pierzenia pingwin ten nie może pływać, więc nie zdobywa pożywienia i nagromadzony tłuszcz pozwala mu przetrwać czas głodówki.
- Nagromadzony tłuszcz stanowi warstwę termoizolacyjną niezbędną przy braku upierzenia/która chroni przed nadmierną utratą ciepła spowodowaną brakiem upierzenia.
Schemat punktowania:
1 pkt – za prawidłowe określenie znaczenia gromadzenia tłuszczu odnoszące się do
wykorzystania tłuszczu jako materiału zapasowego wykorzystywanego podczas
głodówki lub do termoizolacyjnej funkcji tłuszczu
0 pkt – za odpowiedź, która nie odnosi się do jednej z powyższych funkcji tłuszczu lub
odpowiedź merytorycznie niepoprawną, lub brak odpowiedzi.