Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 125.
Laktaza jest enzymem wytwarzanym w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego
człowieka. Niedobór tego enzymu powoduje zespół objawów określanych jako nietolerancja
laktozy, która objawia się nudnościami, bólem, wzdęciami oraz biegunką. Większość dorosłej
populacji na świecie nie jet zdolna do tolerancji laktozy. W ciągu ostatnich 10 000 lat
w różnych populacjach zaszły jednak co najmniej 5 razy mutacje, które wydłużyły okres
produkcji laktazy aż do wieku dojrzałego. Jedna z mutacji pojawiła się wśród hodowców
bydła w Europie, inne na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce wśród hodowców owiec,
kóz i wielbłądów. Badacze sugerują, że tolerancja laktozy u dorosłych ludzi wyewoluowała
niezależnie w różnych populacjach.
W tabeli podano odsetek osób z nietolerancją laktozy w wybranych populacjach.
Populacje | Udział osób z nietolerancją laktozy (%) |
---|---|
Szwedzi | 2 |
Szwajcarzy | 10 |
Finowie | 18 |
Aborygeni | 85 |
Chińczycy | 95 |
Indianie | 70 |
a) | Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń dotyczących przyczyn utrwalenia się mutacji ułatwiającej trawienie laktozy. Wpisz znak X w odpowiednie komórki tabeli. |
Lp. | Informacja | Prawda | Fałsz |
---|---|---|---|
1. | Dobór naturalny faworyzował osobniki posiadające allel odpowiedzialny za wytwarzanie laktazy, ponieważ były one lepiej dostosowane do dostępnej diety. | ||
2. | Dorośli hodowcy bydła przystosowali się do trawienia laktozy, gdyż mleko jest wartościowym pożywieniem zawierającym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, wapń i przyswajalne białka. | ||
3. | Częstość alleli odpowiedzialnych za tolerancję laktozy wzrastała u hodowców bydła, gdyż osoby tolerujące laktozę nie chorowały przy mlecznej diecie i często przekazywały potomstwu allel tolerancji laktozy. |
b) | Zaznacz poprawne dokończenie zdania. |
Pojawienie się tolerancji na laktozę w różnych populacjach ludzkich na świecie jest przykładem
- konwergencji.
- dywergencji.
- radiacji adaptacyjnej.
- dryfu genetycznego.
c) | Na podstawie danych z tabeli narysuj diagram słupkowy przedstawiający procentowy udział osób z nietolerancją laktozy w czterech wybranych populacjach, z których każda pochodzi z innego kontynentu. |
d) | Podaj nazwy produktów reakcji katalizowanej przez laktazę. |
e) | Uzasadnij, dlaczego tłuszcz zawarty w mleku może być trawiony w żołądku (przez lipazę żołądkową), a tłuszcz ze słoniny – nie może. |
Rozwiązanie
- P;
- F;
- P
A
Przykład poprawnej odpowiedzi
Na wykresie 4 słupki: Aborygeni, Chińczycy, Indianie i jedna z trzech populacji w Europie (Szwedzi lub Szwajcarzy lub Finowie)
glukoza i galaktoza
Przykład poprawnej odpowiedzi
Tłuszcz zawarty w mleku jest zemulgowany i już nie wymaga emulgacji przez żółć. Tłuszcz
w słoninie nie jest zemulgowany i musi trafić do dwunastnicy, gdzie ulega emulgacji,
a dopiero potem trawieniu.
Wskazówki
Uwagi od BiologHelp:
W powyższej wypowiedzi usunięto błąd występujący w oryginalnym komentarzu od CKE. Żółć nie rozrywa cząsteczek (molekuł) lipidów (nie rozrywa ich wewnętrznych wiązań chemicznych) lecz rozbija cząstki lipidowe na mniejsze. W odpowiedziach uczeń powinien posługiwać się językiem naukowym, a nie potocznym. Taką interpretację potwierdza również klucz CKE do zadania 9.2 matury rozszerzonej z maja 2023 (formuła 2023):
"Nie uznaje się odpowiedzi odnoszących się do emulgowania tłuszczów do poziomu cząsteczek, np. <<Żółć rozbija krople tłuszczu na cząsteczki, które są następnie trawione przez lipazę>>, ponieważ proces emulgacji prowadzi jedynie do powstania mniejszych kropel (cząstek) tłuszczów".