Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 29.
Toksycznym produktem ubocznym metabolizmu komórkowego jest nadtlenek wodoru
(H2O2). Katalaza, enzym zlokalizowany w peroksysomach, przyspiesza rozkład H2O2
do produktów nieszkodliwych dla komórki. Enzym ten występuje w komórkach organizmów
oddychających tlenowo, znaczne jego ilości występują w wątrobie.
W celu zbadania aktywności katalazy przeprowadzono doświadczenie. W moździerzu
roztarto 10 g surowej wątroby i dodano 100 ml wody destylowanej, otrzymując w ten sposób
homogenat z wątroby. W dwóch probówkach (A i B) umieszczono po 10 ml homogenatu.
Probówkę A ogrzano aż do zagotowania zawartości, a następnie ostudzono. Do obu probówek
dodano po 5 cm3 wody utlenionej (3% roztwór H2O2), a następnie włożono żarzące się
łuczywko. W probówce B zaobserwowano wydzielanie się pęcherzyków gazu oraz rozpalenie
się łuczywka. W probówce A pęcherzyki gazu nie powstały, łuczywko nie rozpaliło się.
a) | Sformułuj problem badawczy do przeprowadzonego doświadczenia. |
b) | Wyjaśnij, dlaczego łuczywko rozpaliło się po włożeniu do probówki B. |
c) | Podaj, która probówka (A czy B) stanowiła próbę kontrolną w tym doświadczeniu. Odpowiedź uzasadnij. |
d) | Zapisz wniosek potwierdzony wynikami tego doświadczenia. |
e) | Określ funkcję, jaką w funkcjonowaniu wątroby człowieka pełnią peroksysomy. |
Rozwiązanie
Przykłady poprawnych odpowiedzi
- Wpływ temperatury na aktywność katalazy (znajdującej się w peroksysomach komórek wątroby).
- Czy temperatura ma wpływ na aktywność katalazy (znajdującej się w peroksysomach komórek wątroby)?
- Rozpalenie się łuczywka świadczy o wydzieleniu się tlenu podczas reakcji katalizowanej przez katalazę (rozkładu nadtlenku wodoru).
- W probówce B nastąpił rozkład nadtlenku wodoru i wydzielił się tlen, który podtrzymuje spalanie się łuczywka.
Oznaczenie próby kontrolnej: B
Uzasadnienie: Zawartość probówki B nie została ogrzana, więc nie zmieniono warunków,
w jakich normalnie działa katalaza.
- Pod wpływem wysokiej temperatury następuje denaturacja białek (zniszczenie struktury II-, III- i IV-rzędowej białek), w wyniku której katalaza traci swoją aktywność.
- Enzym katalaza jest białkiem, więc ulega denaturacji pod wpływem wysokiej temperatury.
- Wysoka temperatura hamuje aktywność enzymu (katalazy), ponieważ jest on białkiem i ulega denaturacji.
Peroksysomy zawierają enzymy katalizujące reakcje neutralizacji alkoholu.