Biologia - Zbiór zadań CKE, Poziom rozszerzony (Formuła 2015) - Zadanie 22.
Kropidlak czarny (Aspergillus niger) wydziela zewnątrzkomórkowo enzymy, m.in.
glukoamylazę, która hydrolizuje skrobię do glukozy. Glukoamylazy nie występują ani
u zwierząt, ani u roślin. Pozyskany z grzyba enzym wykorzystuje się w piekarnictwie,
przemyśle cukierniczym, owocowo-warzywnym, mleczarskim, farmaceutycznym
i fermentacyjnym. Obecnie glukoamylazę pozyskuje się głównie z transgenicznych szczepów
Aspergillus niger. Otrzymany z nich enzym cechuje się dużą odpornością na zmiany pH
i temperatury.
Na wykresach przedstawiono wpływ temperatury (I) i wartości pH (II) na aktywność
glukoamylazy zawartej w jednym z preparatów stosowanych w przemyśle fermentacyjnym.
a) | Wyjaśnij, jakie znaczenie adaptacyjne dla kropidlaka ma zdolność wydzielania enzymu poza komórkę w naturalnym środowisku życia tego grzyba. |
b) | Wypełnij tabelę – podaj nazwy dwóch enzymów, należących do amylaz, wytwarzanych przez człowieka oraz nazwy narządów, w świetle których te enzymy działają i nazwy produktów reakcji katalizowanych przez te enzymy. |
Nazwa enzymu | Miejsce działania (narząd) | Produkt reakcji |
---|---|---|
c) | Na podstawie obu wykresów określ warunki, w jakich preparat z glukoamylazą jest najbardziej wydajny. |
d) | Podaj po jednym przykładzie (innym niż opisane w tekście) wykorzystywania grzybów w biotechnologii tradycyjnej i nowoczesnej. |
Rozwiązanie
Przykłady poprawnych odpowiedzi
- Enzym wydzielany do środowiska przez kropidlaka umożliwia mu odżywianie się wielocukrami zawartymi w martwej materii organicznej, które wymagają rozłożenia na cukry proste, aby grzyb mógł je wchłonąć.
- Kropidlak wydziela enzym do środowiska, aby rozłożyć wielocukry (cukry złożone / polisacharydy) do cukrów prostych, które może wchłonąć.
Nazwa enzymu | Miejsce działania (narząd) | Produkt reakcji |
---|---|---|
amylaza ślinowa | jama ustna | maltoza (dekstryny) |
amylaza trzustkowa | dwunastnica | maltoza (dekstryny) |
Preparat jest najbardziej wydajny w temperaturze 65°C i pH 4.
Biotechnologia tradycyjna: spulchnianie ciasta, wyrób piwa, wina, serów. Biotechnologia nowoczesna: produkcja antybiotyków, witamin, enzymów,organicznych, insuliny. kwasów